Varlık ve Varoluş Üzerine-Seyir 3-Bulent Genc kitabını PDF dosya olarak indirebilirsiniz.
11.11.2006
(….) Yukarıda ki anlatımda Tanrı olarak saltık varlığın kendisini saltık olduğu için zaten yaşıyoruzdur. Lakin O’nu nasıl yaşamamız gerektiği anlaşılmalıdır. Hak olan varoluş sınırlarımızda Hak olarak var olan diğer varoluş belirimleriyle de Hakk üzeri hak’kınca ilişkilerde bulunmamız ise tinimizin gerekliliğidir. Her şeyle, her şeyin Hak olan olarak, Hakk’ın varoluş belirimleri olmaları sebebiyle bir eşya gibi değil; öznel var oluş belirimleri olarak bilmeli ve onlarla ilişkilerimizde Tanrı’nın ahlakı olarak erkânında buna göre yaşamalıyız.
Çünkü eşya olarak varoluş belirimleri, varoluşumuzun tinsel değil; nesnel gerçekliği olarak yaşam nedenselliğimiz de bize bir anlam vermezler. Sadece istençlerimizin ereğinde varoluş bulmamızın araçları olurlar. Her şeyde Hakk’ı bilmek, her şeyde Hakk’ı esma, sıfat ve ayetleri üzeri görmek, her şeyi O’nunla bilmek, her şeyi O’nunla görmek ve her şeyi öznel varoluş belirimleri olarak bilerek, onlarla ilişkilerimizde varoluş sınırlarını gözeterek Hakk ahlakı üzeri edepte seyir edişimiz. Doğamızın zorunlu ahlakı gerekliliği olarak, insan olarak tinsel yaşantımızda yaşamımızın gerçek anlamını edinişimizdir.
Bu çalışmanın kendisini zevki olarak kaleme aldım.
Belirttiğim her şey herkesin kendi inancasına göre ele alacağı bir metinden ibarettir. Çalışmanın kendisi bilimsel bir disiplin altında yazılmadığı için bilimsel bir disiplin ile değil zevki olarak okunmasını ve bütün anlatımların, saltık ilkelerin biribirilerini yadsımadığı, biribirileriyle örtüştüğü anlayışında olarak okunmasını temenni etmekteyim. Bu çalışmanın kendisinde belirtilen idealist felsefe, budizm, nirvana vb. gibi örneklemeler genel anlamda belirtilmiştir. İdealist felsefe, budizm, nirvana vb. gibi örneklemeler sadece kullanıldıkları yerde konuyu anlamlandırmak için genelleme yapılarak belirtilmiştir. Elbetteki bu olgular yapılan genellemelerin dışında faklı ve geniş anlamlar içerirler.
Bu konuyu Kur’an’dan birkaç ayetle bitiririz
“Sen bâki olan Allah’ın vechine yönel”
Bakara -2/115
“O, öyle Allah ki: O’ndan başka ilah yoktur; gaybı da bilir, şahadeti de
O Rahman’dır Rahim’dir.
O, öyle Allah ki: O’dan başka ilah yoktur. Öyle Melik Kuddüs, Selâm, Mü’min, Müheymin, Aziz, Cebbar, Mütekkebir, Münehzehtir noksandan, O Allah, müşriklerin şirkinden.
O, öyle Allah ki: Hâlık, Bâri, Musavvir. O en güzel isimler O’nun; bütün göklerde ki ve yerde ki O’na tesbih eder; öyle Aziz, öyle Hakiym (dir)”
Haşr Suresi 22/23/24. ayetler